V naslednjih poglavjih podajamo kratek opis Brionov in možnosti izletov brez vstopa v narodni park (privatne vožnje, fish-picnic, iskanje delfinov). Kopalni odmor se izvaja predvsem na otoku Sveti Jerolim, ki se nahaja v južnem delu Brionskega arhipelaga. Sledi opis ogleda parka in izletov, ki vključujejo organiziran obisk narodnega parka (otok Veli Brion).

Brioni

Brionsko otočjeBrionsko otočje sestavlja 14 nenaseljenih otokov in otočkov. Celotna površina arhipelaga je približno 34 kvadratnih kilometrov in je izjemen spoj naravnih lepot in kulturnozgodovinske zapuščine. Največji otok je Veli Brion, kjer se nahaja Nacionalni park, površine 6 kvadratnih kilometrov in 24 km obale. Sledi Mali Brion, površine okoli 1 kvadratnega kilometra in 8 km obale. Ostali otoki so veliko manjši. Najvišji vrh Brionov je visok samo 55 m. Avtohtono rastlinje, izredno očuvana mediteranska makija, livade, za kateri se brezbrižno pasejo jeleni lopatarji, mufloni, ter zebre, somalijske ovce, indijska goveda, enogrbe kamele, lame in sloni. Zanimivo je tudi dejstvo, da je na otoku Veli Brion odkritih celo 200 odtisov dinozavrov. Vse to sestavlja dele brionske krajine in izletniškega programa. Brioni so v bivši Jugoslaviji bili statusni simbol, kjer so se sestajali vodilni ljudje Komunistične partije Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza – Tita. Po njegovi smrti leta 1980 se začne razmišljati o turistični uporabi otočja. Brione se v turistične namene začne uporabljati šele leta 1983. In od takrat predstavljajo ne obhodni cilj mnogih obiskovalcev. Še zmeraj Brioni predstavljajo sinonim za bogastvo, pomembnost in status. Tako tudi danes hrvaški predsednik tu gosti sestanke z državniki in sprejema veleposlanike. Za potrebe Hrvaške vlade je na voljo 6 rezidenc. Za turiste se lahko Vila Primorka najame za 13500 kun na dan.

Privatna vožnja skozi arhipelag

Ladjica Elen, FažanaZa majhne skupine je možno organizirati zasebni izlet brez vstopa v nacionalni park (panoramsko vožnjo). Cena je od 1500,00 kun za skupino do 12 oseb. Vožnja traja približno 1 uro in 45 minut. Kopanje na otoku Sveti Jerolim je opcionalno in stane od 25 kun po osebi. Časi odhodov so ob 09:00, 12:00, 14:00 in 19:00 (delfini). Pitje je opcionalno.

Izleti tipa fish-picnic

Za skupine je možno organizirati izlet s kopanjem in kosilom, tudi brez vstopa v narodni park, oziroma samo panoramsko vožnjo. Izlet fish-picnic iz Pulja ali Fažane sestavlja panoramska vožnja okoli arhipelaga in kopanje na otoku Sveti Jerolim. Cena je 220 kun za odrasle in vključuje aperitiv in kosilo s pijačo.

Za spletno rezervacijo izleta iz Pule, kliknite tukaj:


Za spletno rezervacijo izleta iz Fažane, kliknite tukaj:

 

Iskanje delfinov se lahko začne tudi iz Pulja ali Fažane in vključuje panoramsko vožnjo po arhipelagu, aperitiv in večerjo s pijačo. Vstop v narodni park ni vključen. Cena je 220,00 kun za odrasle.

Za spletno rezervacijo izleta iz Pule, kliknite tukaj:


Za spletno rezervacijo izleta iz Fažane, kliknite tukaj:


Več o izletih fish-picnic iz drugih luk.

Kratki izleti skozi arhipelag

Vožnja traja približno 2 uri. Kopanje na otoku Sveti Jerolim je opcionalnoin stane od 25 kun. Časi odhodov so ob 09:00, 12:00, 14:00 in 19:00 (delfini). Cena posamezne vstopnice je 150 kun, vključene so pijače. Privlačna je tudi različica s glassboat-om iz Fažane.

Ogled znamenitosti

Brioni Inseln.Po prihodu v narodni park (otok Veli Brion) se gostje vkrcajo v električni vlak, s katerim se obišče oddaljena arheološka najdišča: zaliv Verige z ostanki rimske vile Rustica-e iz 1.st. Pot vodi skozi safari park v katerem v skladnem sobivanju živijo afriške živali. Po vožnji z električnim vlakcem sledi sprehod z vodičem. Obišče se Arheološki muzej otoka nameščenem v beneškem gradu iz 16.st. in mala gotska cerkev Sv. Germana iz 15.st. s stalno izložbo kopij fresk in glagojskih spomenikov Istre. Sledi ogled naravoslovne zbirke in razstave Tito na Brionih.
Ta ogled s postanki traja 3 ure in 30 minut.

Otok, na katerem se nahaja narodnini park, se lahko obišče na eden od naslednjih načinov:

Izleti Istra - Brioni

Izlet z ladjo iz Pulja na Brione stane 350 kun in vključuje strokovno vodenje in vstopnico. Ta izlet se v konici sezone odvija vsak dan.

Iz Poreča in Rovinja, potovanje z ladjo znaša 485 kun. Cena vključuje kosilo, aperitiv, vodnik in avtobusni prevoz do ladje, z celotne obale od Rovinja do Umaga (odpovedano zaradi epidemije COVID-19).

Na kraju samem je možen zaseben ogled narodnega parka ob posebni najavi (in ceni).

Obisk narodnega parka Brioni

Informacije in vstopnice za Nacionalni park Brioni lahko dobite pokličem na 0038552525883. Najugodnejše je z lastnim prevozom do Fažane. Tu se izleti izvajajo 6-krat dnevno. Odhodi ladij so: 9:00, 10:00, 11:30, 13:30 ter ob 15:30. Vsekakor je potrebno karte rezervirati dovolj zgodaj pred odhodom, ker obstajajo termini ob koncu tedna, ki so zasedeni s skupinami; v konici sezone je najtežje dobiti karto na ladji, ki izpluje ob 10:00. Včasih je možno, da je prostor na ladji, vendar ga ni na električnem vlakcu, ko se le-ta napolni.

Cene za odrasle so:
200 kun v januarju, februarju, novembru in decembru,
200 kun v marcu aprilu maju in oktobru,
250 kun v juniju in septembru,
250 kun v juliju in avgustu.
Cena vključuje vodenje, vožnjo z ladjo ter vstopnico v Nacionalno park. Ob prijavi je potrebno izbrati termin in jezik vodiča. Najenostavneje je parkirati zraven stare tovarne »Badel« v Ulici 1. Maja, za ceno 4 kun na uro s plačilom ob odhodu. Najceneje parkirišče je na izhodu iz Fažane proti Pulju (cena 10 kun na dan).
Iz Pulja do Fažane se lahko pride s primestnim avtobusom.

LimRovinjIzlet z ladjo: Pula-Rovinj-Lim-Vrsar (Fish Picnic)

Sveta Eufemia, RovinjOtok Sveti NikolaSveta Eufemia, Rovinj

Vsi organizatorji potovanj morajo spoštovati zakone in predpise o epidemiji COVID-19. Vsako potovanje lahko prekinete ob prihodu na ladjo, če menite, da pogoji socialne razdalje niso ustrezni. V tem primeru bo agencija povrnila zneske, ki so ji bili plačani (če so plačani). Agencija ne bo povrnila sredstev, izplačanih drugim izvajalcem (ali prevzela odgovornosti za posledice potovanja ali odpovedi).
Za več informacij pokličite Renatu Heinrich na +385989485604 (Nenada na +38598232083) ali pošljite e-poštno zahtevo. Tukaj so splošni pogoji ekskurzij.