Nemzeti Park

Plitvicei tavakA Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-ben az UNESCO világörökségi listáján szerepel, mint egyedülálló természeti jelenség, rendkívüli természeti szépség és esztétikai érték. Ez a legrangosabb gyöngy az összes horvát természeti szépség között.

1962 és 1968 között Karl May regényeinek 11 filmsorozatának nagy része Horvátországban készült. Még a sorozat legsikeresebb filmjét is, A Kincs Az Ezüst-tóban (eredeti: Der Schatz im Silbersee) a nemzeti park számos helyén forgatták. (A Kaluđerovac tó inspiráció volt a Silbersee filmben). A volt Tito-i Jugoszlávia ideje alatt, valamint a bipoláris kelet-nyugat világmegoszlás alatt, a film kooprodukció a volt Jugoszlávia és Németország között szenzációként robbant be. Legfőképp azért mert a volt Jugoszláviában mint ahogy az egész Keleti blokkban is állandóan hangsúlyozták Németország szerepét a Második világháborúban, a médiákban, filmekben, még az iskolai programokban is.* Ezek az indokok miatt ez a film-kooprodukció igazi sokk volt mint a keleti úgy a nyugati blokk számára is. Ez óriásira növelte a film publicitását az egész világon és meggyorsitotta a Plitvicei Tavak megismerését mint turisztikai világatrakciót.

Mint az első horvát nemzeti park, 1949-ben alakult lélegzetelállitó szépségével, és a karszt hidrogeológiai jelenségeként. A 16 tóból álló galéria mely ismert gazdag szinvilágáról melyek állandóan változnak a türkiztől a zöldig, szürke vagy kék, a természet szüleménye s igy egy kollekciót alkot mely vizesésekből, tavakból, erdőkből, a gazdag növény és állatvilágból áll.
Érdekesség még, hogy a tavak idővel változtatják alakjukat. A különleges növényvilág, valamint a sziklák kémiai összetétele miatt a kőzet évi üllepedése kb. 7 mm és a növényvilágé mely a vizben van. Ezért változhat a tavak alakja és nagysága. A sok utacska, fahidak, valamint az elektromos csónak és vonat lehetővé teszi a látogatók számára, hogy ezt a természeti csodát közvetlen közelről megélhessék és megtapasztalják.

Kirándulás Plitvice-be

Az Isztráról és Kvarnerről érkező csoportok útja 2,5-től 4 óráig tart egy irányban s egy hosszabb és néhány rövidebb szünetet tartalmaz. Az érkezés 12:30 –ra van előlátva. Következik a nemzeti park körbenjárása ami kb. 3 óra 30 percig tart s lehetőség nyilik a 4 alacsonyabban fekvő tó meglátogatása (Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac és Novakovića Brod) a 16-ból. Ezen belül 8 km-es gyalogtúra és két hajókirándulást terveznek. Általában szervezett ebéd és pihenőt. Majd visszatérést tartalmaz a túra.
Javasoljuk a sportruházat és sportcipő használatát hosszabb gyaloglásra. Nem ajánlott 4 év alatti gyermekek számára

(*A tartós és elhúzódó ellenségkereső képzelgés ami a volt Jugoszláviában sem javitotta az életminőséget de nemzetiségi paranojához vezetett s hozzájárult annak széthullásához.)


Kétségtelen, Horvátország legnagyobb vonzerejű látványossága. 2017.-ban a Plitvicei Nemzeti Parkot több mint 1.720.000-en látogatták meg.

Vízesés, tó, és újra ...Pálya.Gyors víz.Patakok az erdő.


Részletesebb tájékoztatásért forduljon hozzánk e-mailben vagy telefonon (Whats Up, Viber és Face Time) ezenkivül Renátát a +385989485604 vagy Nenad-ot a +38598232083 számokon. Általános feltételek.